Valitse sopivin lipputyyppi

Satunnaisesti matkustaville helpoin lipputyyppi on kertalippu tai vuorokausilippu.

Muutaman kerran viikossa matkustavien kannattaa hankkia arvolippu, jolla matkustus on aina kertalippuja edullisempi vaihtoehto. 

Säännölliseen matkustukseen edullisin vaihtoehto on kausilippu

Arvo- ja kausiliput ladataan Waltti-kortille, jonka voi hankkia Osviitasta tai Waltti-verkkokaupasta. Samalla Waltti-kortilla voi olla sekä kausilippu että arvolippu. Kausilipun voi ostaa nyt myös Waltti-mobiililippuna

Lippujen hintoihin vaikuttaa se, kuinka monella vyöhykkeellä matkustat. Tutustu matkustusvyöhykkeisiin.

Hintataulukko.pdf

Kerta- ja arvolipuissa on ilmainen vaihto-oikeus 60 minuuttia ensimmäisen matkan alkamisesta. Waltti-mobiililla ja lippuautomaatista ostetun kertalipun 60 minuutin vaihto-oikeus alkaa ostohetkestä.  

 

Matkahuollon Rovaniemi 44 matkan sarjalippu

Rovaniemen palvelusetelillä hankittava ja matkakortille ladattava Matkahuollon sarjalippu poistuu käytöstä. Lipun latausten myynti on päättynyt 30.6.2023, ja matkat voi käyttää lipun voimassaoloajan loppuun. 

Rovaniemen palvelusetelillä hankittavan Matkahuollon sarjalipun korvaa Rovaniemi 44 matkan sarjalippu. Se on hankittavissa Matkahuollon Reitit ja Liput –mobiilisovelluksesta. Lippu on henkilökohtainen ja se on voimassa 60 päivää. Lipulla voi matkustaa myös Rovaniemen paikallisliikenteessä. Matkahuollon Rovaniemi 44 matkan sarjalippu on tarkoitettu Waltti-paikallisliikennealueen ulkopuolella asuville asiakkaille. 

Myös Matkahuollon valtakunnalliset sarjaliput siirtyvät mobiilisovellukseen. Ne kelpaavat maksuvälineenä myös Rovaniemen paikallisliikenteessä. Lippujen hinnat löytyvät Matkahuollon sivuilta

Matkahuollon sarjalipulla ei ole vaihto-oikeutta. Vaihtoyhteydellisillä matkoilla matkakortti tulee leimata jokaisessa bussissa erikseen, jolloin matkoja kuluu yksi kutakin leimausta kohti. 

Hintataulukko.pdf

 

Muut hinnat

 Lastenvaunut, polkupyörät ja muut isot matkatavarat, lemmikkieläimet (katso myös kohta ohjeita ja tietoja)
Lastenvaunut ja -rattaat 0 €
Polkupyörä 1,50 €
Iso matkatavara 1,50  

Lemmikkieläin 0 €

Korttimaksu (uusi Waltti-kortti)
Waltti-verkkokaupassa 0 €  (toimitusaika 7–14 vuorokautta).  
Palvelupiste Osviitassa 5 € (Suomen 1939–1945 sotien sotaveteraanit ja -invalidit 0 €).

Kortin latausmaksu
Waltti-verkkokaupassa, Waltti-lippuautomaatilla ja Waltti Mobiili -sovelluksessa 0 €
Palvelu- ja asiointipisteissä 3 €
Linja-autoissa 4 €

Toimistopalvelumaksu
7 euron palvelumaksu peritään palvelupiste Osviitassa matkakorttiin liittyvien asioiden hoitamisesta, esimerkiksi kadonneen kortin sulkemisesta, arvon hyvittämisestä ja kortin korvaamisesta uudella. Lisäksi uudesta kortista peritään korttimaksu. 

Tulostemaksu
7 euron tulostemaksu peritään Osviitassa asiakkaan pyytämästä korttihistoriatulosteesta. Tulosteessa ilmenevät esimerkiksi matkustajan arvolipulla tehdyt matkat. Kausilippujen osalta tulosteesta näkyy tehdyt kausilataukset sekä kausilippujen aloitusajankohdat. Kausilipulla tehdyistä matkoista ei saa korttihistoriatulostetta.

 

Ilmaiseksi matkustavat 

  • Yhdestä kahteen alle 7-vuotiasta lasta yhdessä maksavan aikuisen kanssa. Suurempiin lapsiryhmiin (esim. päiväkotiryhmä) kuuluvista lapsista tulee maksaa normaali lastenlippu. Yksin matkustavan alle 7-vuotiaan lapsen tulee maksaa normaali lastenlippu.
  • Lastenvaunuissa tai -rattaissa alle 7-vuotiasta lasta kuljettava henkilö. Lapsen voi ottaa vaunuista tai rattaista pois matkan ajaksi. Vaunuissa kuljetettavan lapsen lisäksi vaunuja työntävän henkilön kanssa voi maksutta matkustaa toinen alle 7-vuotias lapsi.
  • Suomen 1939–1945 sotien sotaveteraanit ja -invalidit kalenterivuodeksi kerrallaan. Oikeus edellyttää henkilöllisyyden todistamista sekä tarvittavien veteraani- tai sotainvaliditodistusten (mm. veteraanimerkillä varustettu Kela-kortti, sotilaspassi, rintamapalvelutunnus) esittämistä palvelupiste Osviitassa.
  • Pyörätuolimatkustaja ja yksi saattaja tai avustaja. Saattajan tai avustajan tulee avustaa pyörätuolimatkustajaa koko matkan ajan.
  • Rollaattoria käyttävä henkilö arkisin klo 9 - 14 ja klo 17 jälkeen sekä viikonloppuisin. Muina aikoina rollaattoria käyttävä henkilö maksaa oman asiakasryhmänsä mukaisen lipun hinnan.
  • Avustajaoikeuden saaneen henkilön avustaja. Avustettava maksaa kuitenkin itse matkastaan oman asiakasryhmänsä mukaisen lipun hinnan. Oikeus avustajaan osoitetaan autoissa EU:n vammaiskortilla olevalla A-merkinnällä. Avustajan tulee tosiasiallisesti avustaa avustajaoikeuden saanutta henkilöä koko matkan ajan aina autoon noususta autosta poistumiseen saakka. Lisätietoja EU:n vammaiskortista löytyy osoitteesta www.vammaiskortti.fi
  • Henkilöt, joilla on vammaispalvelu- tai sosiaalihuoltolain perusteella Rovaniemen kaupungin tekemä myönteinen kuljetuspäätös ja jotka ovat 31.12.2022 päättyneen kokeilun aikana ladanneet Waltti-kortille matkustusoikeuden, voivat käyttää sen voimassaoloajan päättymiseen saakka. Jatkossa kuljetuspäätökset tekee Lapin hyvinvointialue, joka päättää myös mahdollisesta maksuttomien matkojen jatkumisesta. 

Turvallisuuden vuoksi kuljettajalla on harkintansa mukaan oikeus rajata kerralla kuljetettavien lastenvaunujen ja –rattaiden, pyörätuolien, rollaattorien, polkupyörien ja isojen matkatavaroiden määrää, jos autossa ei ole tilaa. Varauduthan siis siihen, että et ehkä pääse ensimmäiseen mahdolliseen autoon, jos vaunuille, pyörätuoleille ja kookkaille matkatavaroille varattu tila on täynnä.