Valitse sopivin lipputyyppi

Satunnaisesti matkustaville helpoin lipputyyppi on kertalippu tai vuorokausilippu.

Muutaman kerran viikossa matkustavien kannattaa hankkia arvolippu, jolla matkustus on aina kertalippuja edullisempi vaihtoehto.

Säännölliseen matkustukseen edullisin vaihtoehto on kausilippu

Arvo- ja kausiliput ladataan Waltti-kortille, jonka voi hankkia Osviitasta, Matkahuollosta tai Waltti-verkkokaupasta. Samalla Waltti-kortilla voi olla sekä kausilippu että arvolippu.

Lippujen hintoihin vaikuttaa se, kuinka monella vyöhykkeellä matkustat. Tutustu matkustusvyöhykkeisiin.

Lipputyyppi Lapsi (0–16 v) Nuori (17–24 v) ja 25 v
täyttänyt opiskelija
 
Aikuinen  Yli 65-vuotias*
 A,B  AB A,B  AB   A,B AB   A,B  AB
Kertalippu  1,80  2,80  3,50 5,50  3,50  5,50  3,50  5,50
Kertamatka arvolipulla  1,40  2,20  1,96  3,08  2,80  4,40  1,96  3,08
Kausilippu, 30 päivää  28,00  35,00  33,00  42,00  55,00  70,00  55,00  70,00
Vuorokausilippu  4,50  7,00  8,80  13,80  8,80  13,80  8,80  13,80
Kelan opiskelijalippu  33,00  33,00  33,00  33,00

Kerta- ja arvolipuissa on ilmainen vaihto-oikeus 60 minuuttia ensimmäisen matkan alkamisesta. 

* Yli 65-vuotiaiden arvolipun alennus on voimassa arkisin kello 9–14 ja kello 17:n jälkeen sekä viikonloppuisin. Muina aikoina arvolipulta veloitetaan aikuisten arvolippumatkan hinta. 

Palvelusetelillä hankittava Matkahuollon sarjalippu

Palvelusetelillä hankittava Matkahuollon 44 matkan sarjalippu on tarkoitettu Waltti-liikennealueen ulkopuolella asuville asiakkaille (C-vyöhyke ja B-vyöhyke linjaa 14 lukuun ottamatta). Palvelusetelillä hankittava sarjalippu on henkilökohtainen ja se on voimassa kaksi kuukautta. Sarjalipulla voi matkustaa myös Rovaniemen paikallisliikenteessä.

Lipun voi ostaa palvelupiste Osviitasta ja Matkahuollosta (ota mukaan henkilötodistus). Palvelusetelilomake täytetään lipun oston yhteydessä tai sen voi tulostaa etukäteen tästä. Lippua voi ladata näiden lisäksi R-kioskeilla ja linja-autoissa, ei kuitenkaan paikallisliikenteen linja-autoissa.

Hinnat:  

 • 0–35 kilometrin matkat (esimerkiksi matkat vyöhykkeiden A ja B välillä): lapset 35 euroa, nuoret ja opiskelijat 42 euroa, aikuiset 70 euroa.
 • 35–100 kilometrin matkat (kaikki vyöhykerajat ylittävät matkat): lapset 43 euroa, nuoret ja opiskelijat 51 euroa, aikuiset 85 euroa. 

Matkahuollon valtakunnalliset 22 ja 44 matkan sarjaliput kelpaavat maksuvälineenä myös Rovaniemen paikallisliikenteessä. Lippujen hinnat löytyvät Matkahuollon sivuilta.

Matkahuollon sarjalipulla ei ole vaihto-oikeutta. Vaihtoyhteydellisillä matkoilla matkakortti tulee leimata jokaisessa bussissa erikseen, jolloin matkoja kuluu yksi kutakin leimausta kohti. Jos asiakas ei halua käyttää sarjakorttia Rovaniemen paikallisliikenteessä, hän voi maksaa matkan Waltti-kortin kausilipulla, arvolipulla tai käteisellä. 

 

Muut hinnat

 Lastenvaunut, polkupyörät ja muut isot matkatavarat, lemmikkieläimet (katso myös kohta ohjeita ja tietoja)
Lastenvaunut ja -rattaat 0 €
Polkupyörä 1,50 €
Iso matkatavara 1,50 €                                                                                                                                          Lemmikkieläin 0 €

Korttimaksu (uusi Waltti-kortti)
Waltti-verkkokaupassa 0 €  (toimitusaika 7–14 vuorokautta).  
Palvelupisteissä (Osviitta ja Matkahuolto) 5 € (Suomen 1939–1945 sotien sotaveteraanit ja -invalidit 0 €).

Kortin latausmaksu
 Waltti-verkkopalvelussa 0 €
Palvelu- ja asiointipisteissä 3 €
Linja-autoissa 4 €

Toimistopalvelumaksu
7 euron palvelumaksu peritään palvelupiste Osviitassa matkakorttiin liittyvien asioiden hoitamisesta, esimerkiksi kadonneen kortin sulkemisesta, arvon hyvittämisestä ja kortin korvaamisesta uudella. Lisäksi uudesta kortista peritään korttimaksu. 

Tulostemaksu
7 euron tulostemaksu peritään Osviitassa tai Matkahuollossa asiakkaan pyytämästä korttihistoriatulosteesta. Tulosteessa ilmenevät esimerkiksi kaikki matkustajan matkakortilla tehdyt matkat.

 

Ilmaiseksi matkustavat 

 • Yhdestä kahteen alle 7-vuotiasta lasta yhdessä maksavan aikuisen kanssa. Suurempiin lapsiryhmiin (esim. päiväkotiryhmä) kuuluvista lapsista tulee maksaa normaali lastenlippu. Yksin matkustavan alle 7-vuotiaan lapsen tulee maksaa normaali lastenlippu.
 • Lastenvaunuissa tai -rattaissa alle 4-vuotiasta lasta kuljettava henkilö. Vaunuissa kuljetettavan lapsen lisäksi vaunuja työntävän henkilön kanssa voi maksutta matkustaa toinen alle 7-vuotias lapsi.
 • Suomen 1939–1945 sotien sotaveteraanit ja -invalidit kalenterivuodeksi kerrallaan. Oikeus edellyttää henkilöllisyyden todistamista sekä tarvittavien veteraani- tai sotainvaliditodistusten (mm. veteraanimerkillä varustettu Kela-kortti, sotilaspassi, rintamapalvelutunnus) esittämistä palvelupiste Osviitassa tai Matkahuollossa.
 • Pyörätuolimatkustaja ja yksi saattaja tai avustaja. Saattajan tai avustajan tulee avustaa pyörätuolimatkustajaa koko matkan ajan.
 • Waltti-kortilla matkustavan avustajaoikeuden saaneen henkilön saattaja. Avustettava maksaa kuitenkin itse matkastaan oman asiakasryhmänsä mukaisen lipun hinnan. Myönnetty avustajaoikeus on esitettävä Osviitassa tai Matkahuollossa.

Jos autossa ei ole tilaa, kuljettajalla on oikeus rajata lastenvaunujen ja -rattaiden sekä pyörätuolien määrää.

 

Lipputyypit

 

Kertalippu

 • Kertalippu ostetaan bussista käteisellä tai yleisimmillä pankki- tai luottokorteilla. Käteisellä maksamiseen on hyvä varata tasaraha tai enintään 20 euron seteli.
 • Kertalippu oikeuttaa vaihtamaan bussia Rovaniemen paikallisliikenteessä 60 minuutin ajan. Näytä lippu kuljettajalle siirtyessäsi uuteen bussiin. 
 • Säilytä lippu koko matkan ajan.

 

Vuorokausilippu

 • Vuorokausilippu myydään kertakorttina. Lipun voi ostaa palvelupiste Osviitasta ja Matkahuollosta linja-autoasemalta. 
 • Vuorokausilippu on henkilökohtainen bussilippu, joka oikeuttaa matkustamaan rajattomasti Rovaniemen paikallisliikenteessä 24 tunnin ajan. 
 • Voimassaoloaika alkaa ensimmäisestä leimauksesta linja-auton lukijalaitteella.

 

Arvolippu  

 • Arvolipulle ladataan haluttu summa rahaa, joka kuluu sitä mukaa kun lippua käytetään. Lipulta veloitetaan arvoa sen mukaan, kuinka monen vyöhykkeen alueella matkustat.   
 • Arvolipulle määritetään ostohetkellä oletusvyöhykkeet. Jos matkasi poikkeaa oletusvyöhykkeistä, anna kortti kuljettajalle ja kerro, minne olet matkalla, niin kuljettaja veloittaa oikean summan.
 • Arvolipulla ostettuun matkaan sisältyy 60 minuutin vaihto-oikeus toiseen bussiin. 
 • Arvolippu ladataan Waltti-kortille. Kortin ja arvolipun voi ostaa Osviitasta, Matkahuollosta tai Waltti-verkkokaupasta. Korttiin voi ostaa ja ladata lisää arvoa näiden lisäksi myös Rovaniemen paikallisliikenteen busseissa ja R-kioskeissa. Lataamisen voi maksaa busseissa käteisellä tai yleisimmillä pankki- tai luottokorteilla. Käteisellä maksamiseen on hyvä valita tasaraha.
 • Jos ostat lipun Waltti-verkkokaupasta, arvo siirtyy kortille ja on käytettävissä aikaisintaan kahden tunnin kuluttua ostotapahtumasta.
 • Samalla Waltti-kortilla voi olla sekä arvolippu että voimassa oleva kausilippu. Silloin matka veloitetaan ensisijaisesti kausilipulta.
 • Kortin ikäryhmämuutokset on tehtävä palvelupiste Osviitassa tai Matkahuollossa.
 • Voit maksaa arvolipulla toisen samaan tai nuorempaan ikäryhmään kuuluvan henkilön matkan. Jos maksat nuorempaan ikäryhmään kuuluvan matkan, hänestä peritään sama hinta kuin sinulta. Opiskelijan arvolipulla maksetusta toisen henkilön matkasta peritään aina aikuisen lippuhinta. Samoin jos yli 65-vuotias maksaa arvolipullaan matkakumppaninsa matkan, peritään kumppanin matkasta kellonajasta riippumatta aina aikuisen matkan hinta. Käytä kortti kortinlukijassa kerran jokaista matkustajaa kohden.
 • Arvolipun voi ostaa henkilö- tai haltijakohtaiselle matkakortille. Henkilökohtaista matkakorttia saa käyttää vain se henkilö, jonka nimiin kortti on ostettu. Haltijakohtainen kortti ostetaan ikäryhmän mukaan, ja sitä voi käyttää kuka tahansa samaan ikäryhmään kuuluva henkilö, esimerkiksi saman perheen lapset. Jos haltijakohtainen kortti katoaa, rahoja ei saa takaisin. Lue lisää henkilö- ja haltijakohtaisista korteista: Onko Waltti-kortti aina henkilökohtainen?
 • Muiden kaupunkien Waltti-korteille ladatulla arvolipulla voi matkustaa  Rovaniemen paikallisliikenteessä. Vastaavasti Rovaniemen Waltti-kortille ladattu arvolippu käy muissa Waltti-kaupungeissa.

 

Kausilippu

 • Kausilipulla voit matkustaa rajattomasti Rovaniemen paikallisliikenteessä 30 vuorokauden ajan lipun voimassaolovyöhykkeillä.
 • Voimassaolo alkaa, kun lippu leimataan ensimmäisen kerran linja-auton lukijalaitteessa.
 • Kausilippu ladataan Waltti-matkakortille.  Kortin ja kausilipun voi ostaa Osviitasta, Matkahuollosta tai Waltti-verkkokaupasta. Kausilippua voi ladata näiden lisäksi myös Rovaniemen paikallisliikenteen busseissa ja R-kioskeissa. Lataamisen voi maksaa busseissa käteisellä tai yleisimmillä pankki- tai luottokorteilla. Käteisellä maksamiseen on hyvä valita tasaraha.
 • Kortille voi olla ladattuna samanaikaisesti kaksi kausilippua niin, että toinen kausi on käytössä ja toinen odottaa käyttöä.
 • Samalle kortille voi ladata myös arvolipun. Tällöin matka veloitetaan ensisijaisesti kausilipulta. Jos kausilipun sijaan haluat käyttää kortin arvolippua, pyydä kuljettajaa veloittamaan matkan hinta arvolipulta.
 • Kausilippu on henkilökohtainen. Henkilöllisyys on todistettava kausilippua ostettaessa.
 • Jos ostat lipun Waltti-nettipalvelusta, arvo siirtyy kortille auton lukijalaitteelta aikaisintaan 2 tunnin kuluttua ostohetkestä.
 • Kortin ikäryhmämuutokset on tehtävä palvelupiste Osviitassa tai Matkahuollossa.