Kelan opiskelijalippu (koulumatkatukilippu)

Kelan koulumatkatuki muuttuu 1.8.2021 alkaen kaikilla toisen asteen opiskelijoilla.  Lipun saamista koskevat yleiset ehdot ja ohjeet voit lukea Kelan sivuilta.

Koulumatkatukilippu on 30 vuorokauden kausilippu, jonka matkustusehdot ovat samat kuin normaalisti myytävällä Waltti-kausilipulla. Uutena Kelan tukemana lipputuotteena on ns. puolen kuun lippu, joka oikeuttaa 14 matkustuspäivään kalenterikuukauden aikana.

Waltti-kortille ladattava Kela-opiskelijalippu käy ainoastaan Rovaniemen kaupungin paikallisliikenteen linjoilla 1 – 14. Se ei siten käy kaupungin palvelu-, asiointi- ja työmatkaliikenteen linjoilla eikä yksityisten yrittäjien (markkinaehtoiseen) tai ELY-keskuksen järjestämään liikenteeseen. Jos käytät koulumatkoihin muita kuin Waltti-liikenteen linjoja 1 – 14, niin Kela-koulumatkatukilipuksi kannattaa valita Matkahuollon lipputuote.  

Oppilaitos tarkistaa koulumatkatukihakemuksen tiedot sekä tekee paperisen tai sähköisen ostotodistuksen Waltti-lipun ostamista varten. On mahdollista, että sähköinen ostotodistus ei ole käytössä elokuussa heti lukuvuoden alkaessa, siinä tapauksessa saat koululta paperisen ostotodistuksen.

Paperinen ostotodistus: Voit ostaa lukuvuoden ensimmäisen Waltti-koulumatkatukilippusi Osviitasta (Kauppakeskus Rinteenkulma, Koskikatu 25, 2. krs.). Ota mukaasi allekirjoitettu ja oppilaitoksen leimalla varustettu ostotodistus sekä henkilöllisyystodistus.

Sähköinen ostotodistus: Voit ostaa lukuvuoden ensimmäisen Waltti-koulumatkatukilippusi Osviitasta tai verkkokaupasta (kauppa.waltti.fi). Ennen lipun ostamista koulu vie tietosi WalttiPro-järjestelmään.

Jos olet oikeutettu maksuttomaan toisen asteen koulutukseen (laajennettu oppivelvollisuus), saat Kela-tuetun Waltti-lippusi maksutta ostotodistusta vastaan.  Muilla kuin maksuttoman koulutuksen piirissä olevilla omavastuuosuus täysimääräisestä koulumatkatukilipusta on 34 € tai puolen kuun lipusta 21,50 €.

Lisälatauksia Waltti-kortilla olevalle Kelan opiskelijalipulle voit hankkia Osviitasta ja Waltti-nettikaupasta. Ole huolellinen, että valitset nettikaupassa oikean opiskelijatuotteen. Latauksista ei peritä erillistä latauspalvelumaksua.

Kela-opiskelijalipun lisäksi kortille voi ladata myös arvoa.

Matkahuollon kortille ladattavan Kela-koulumatkatukilipun voit ostaa ainoastaan Matkahuollosta. 

(Kelan opiskelijalippujen tietoja päivitetään elokuun -21 aikana.)

 

17–24-vuotiaat opiskelijat

17–24-vuotiaat opiskelijat voivat matkustaa nuorten lipulla, ja tälle ikäryhmälle ei ole erillistä opiskelijalippua. Lisätietoa hinnoista: Liput ja hinnasto.

 

25 vuotta täyttäneet opiskelijat

  • Jos olet 25-vuotias tai sitä vanhempi opiskelija ja täytät myöntämisen edellytyksenä olevat kriteerit, sinulle myydään kausilippu nuorten kausilipun hinnalla. Lisätietoa hinnoista: Liput ja hinnasto.
  • Opiskelijalippuihin ovat oikeutettuja päätoimiset Rovaniemellä opiskelevat 25 vuotta täyttäneet henkilöt. Opintojen tulee olla tutkintoon tai ammattiin johtavia tai opiskelun tulee olla valmentavaa tai sellaista työvoimapoliittista koulutusta, johon sisältyy lähiopetusta keskimäärin vähintään 25 tuntia viikossa. Opiskelusta ei tule saada päivärahaa tai palkkaa. Kelan myöntämä opintotuki tai Koulutusrahaston myöntämä aikuiskoulutustuki ei kuitenkaan ole este opiskelijalipun saannille.
  • Voit ostaa lukuvuoden ensimmäisen Waltti-lippusi Osviitasta (Kauppakeskus Rinteenkulma, koskikatu 25, 2. krs.). Palvelusetelillä hankittavan Matkahuollon sarjalipun voit ostaa Osviitasta tai Matkahuollosta linja-autoasemalta. Tuo mukanasi täytetty opiskelijalippuhakemus ja voimassa oleva opiskelijakortti tai oppilaitoksen antama, korkeintaan 2 kuukautta vanha opiskelijatodistus.
  • Alennusoikeus on todistettava vuosittain elo-syyskuun aikana.
  • Voit ostaa samalle Waltti-matkakortille sekä kausilipun että arvolipun. Tällöin matka veloitetaan ensisijaisesti kausilipulta. Jos kausilipun sijaan haluat käyttää kortin arvolippua, pyydä kuljettajaa veloittamaan matkan hinta arvolipulta. Opiskelijan arvolipulla tehdystä matkasta peritään nuorten arvolippumatkan hinta.
  • Opiskelijan Waltti-kortti on aina henkilökohtainen. Lippua ostettaessa sinun on varauduttava todistamaan henkilöllisyytesi. Henkilöllisyyden voit todistaa passilla, ajokortilla tai henkilökortilla.
  • Lisälatauksia voit ostaa Osviitasta, R-kioskeista ja Rovaniemen paikallisliikenteen linja-autoista. Edellä mainituissa paikoissa lisälatauksesta peritään erillinen, kulloinkin voimassa olevan hinnaston mukainen palvelumaksu. Latauksia voi ostaa myös Waltti-kaupasta ja 1.3.2021 alkaen Waltti-lippuautomaatista, joissa lisälatauksesta ei peritä palvelumaksua.