Kelan opiskelijalippu (koulumatkatukilippu)

Kela-koulumatkatuen hakeminen muuttuu tulevalle lukuvuodelle 2023-24. Toisen asteen opiskelija tekee itse koulumatkatukihakemuksen OmaKelan kautta. Kelan koulumatkatukilipun saamista koskevat yleiset ehdot ja ohjeet toisen asteen opiskelijoille voit lukea Kelan sivuilta. Saat tiedon osto-oikeudesta heti verkkohakemuksen lähettämisen jälkeen. 

Waltti-kortille ladattava Kela-opiskelijalippu käy ainoastaan Rovaniemen kaupungin paikallisliikenteen linjoilla 1 – 14. Se ei siten käy kaupungin palvelu-, asiointi- ja työmatkaliikenteen linjoilla eikä yksityisten yrittäjien (markkinaehtoiseen) tai ELY-keskuksen järjestämään liikenteeseen. Jos käytät koulumatkoihin muita kuin Waltti-liikenteen linjoja 1 – 14, niin Kela-koulumatkatukilipuksi kannattaa valita Matkahuollon lipputuote.

Jos olet oikeutettu maksuttomaan toisen asteen koulutukseen, saat Kela-tuetun Waltti-lippusi maksutta. Koulumatkatukilippuja ovat 30 vuorokauden kausilippu sekä ns. puolen kuun lippu, joka oikeuttaa 14 matkustuspäivään kalenterikuukauden aikana. Muilla kuin maksuttoman koulutuksen piirissä olevilla omavastuuosuus täysimääräisestä koulumatkatukilipusta on 34 € tai puolen kuun lipusta 21,50 €. Myös maksuttomaan koulumatkaan oikeutettujen opiskelijoiden tulee ladata matkaoikeus joka kuukausi. 

Voit ostaa Waltti-koulumatkatukilippusi verkkokaupasta (kauppa.waltti.fi) tai palvelupiste Osviitasta (Koskikatu 19). Ostaessasi Osviitasta ota mukaasi henkilöllisyystodistus.

Waltti verkkokaupan ohjeet:  

1. Sinun tulee rekisteröityä (kirjautua) Waltti-verkkokauppaan ja tunnistautua verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella

2. Osta Waltti-kortti ennen ensimmäisen Kela-opiskelijalipun lataamista, jos sinulla ei ole ennestään henkilökohtaista korttia

3. Valitse 2. asteen opiskelijan koulumatkatukilippu. Verkkokauppa tarkastaa oikeuden koulumatkatukeen ja tarjoaa sinulle myönnettyjä Kela-tuettuja lippuja. Ensimmäinen lippu on ladattavissa aikaisintaan 14 vuorokautta ennen opiskelujen alkua.

4. Valitse Kela-lipputuote ja vyöhykkeet sekä maksa mahdollinen omavastuuosuus.

Tarkistathan ostaessasi, että ostovalintasi vastaa sinulle myönnettyä etuutta.

5.  Vain etuuden haltija itse voi ostaa tuotteet. Esimerkiksi vanhempi ei voi ostaa lapselleen etuustuotetta.

Lisätietoa Waltti-verkkokaupassa

Uuden Waltti-kortin korttimaksu Osviitassa on 5 €. Waltti-verkkokaupasta tilattaessa korttimaksua ei peritä, kortin toimitusaika on 7-14 vrk. Latauksista ei peritä erillistä latauspalvelumaksua. Kela-koulumatkatukilippua ei voi ladata paikallisliikenteen linja-autoissa eikä R-kioskeilla.

 

17–24-vuotiaat opiskelijat

17–24-vuotiaat opiskelijat voivat matkustaa nuorten lipulla, ja tälle ikäryhmälle ei ole erillistä opiskelijalippua. Waltti-kortin lisäksi nuoren kausilipun voi ladata myös Waltti Mobiili –sovellukseen. Lisätietoa hinnoista: Liput ja hinnasto.

25 vuotta täyttäneet opiskelijat

  • Jos olet 25-vuotias tai sitä vanhempi opiskelija ja täytät myöntämisen edellytyksenä olevat kriteerit, sinulle myydään kausilippu nuorten kausilipun hinnalla. Lisätietoa hinnoista: Liput ja hinnasto.
  • Opiskelijalippuihin ovat oikeutettuja päätoimisesti opiskelevat 25 vuotta täyttäneet henkilöt. Opintojen tulee olla tutkintoon tai ammattiin johtavia tai opiskelun tulee olla valmentavaa tai sellaista työvoimapoliittista koulutusta, johon sisältyy lähiopetusta keskimäärin vähintään 25 tuntia viikossa. Opiskelusta ei tule saada päivärahaa tai palkkaa. Kelan myöntämä opintotuki tai Koulutusrahaston myöntämä aikuiskoulutustuki ei kuitenkaan ole este opiskelijalipun saannille.
  • Voit ostaa lukuvuoden ensimmäisen Waltti-lippusi palvelupiste Osviitasta (Koskikatu 19) tai Waltti-verkkokaupasta. Tuo mukanasi täytetty opiskelijalippuhakemus asioinnin sujuvoittamiseksi Osviitassa ja voimassa oleva opiskelijakortti tai oppilaitoksen antama, korkeintaan 2 kuukautta vanha opiskelijatodistus. Alennusoikeus on todistettava vuosittain elo-syyskuun aikana.
  • Opiskelijan Waltti-kortti on aina henkilökohtainen. Lippua ostettaessa sinun on varauduttava todistamaan henkilöllisyytesi. Henkilöllisyyden voit todistaa passilla, ajokortilla tai henkilökortilla.
  • Voit ostaa samalle Waltti-matkakortille sekä kausilipun että arvolipun. Tällöin matka veloitetaan ensisijaisesti kausilipulta. Jos kausilipun sijaan haluat käyttää kortin arvolippua, pyydä kuljettajaa veloittamaan matkan hinta arvolipulta. Opiskelijan arvolipulla tehdystä matkasta peritään nuorten arvolippumatkan hinta.
  • Lisälatauksia voit ostaa Osviitasta, R-kioskeista ja Rovaniemen paikallisliikenteen linja-autoista. Edellä mainituissa paikoissa lisälatauksesta peritään erillinen, kulloinkin voimassa olevan hinnaston mukainen palvelumaksu. Latauksia voi ostaa myös Waltti-kaupasta ja Waltti-lippuautomaatista, joissa lisälatauksesta ei peritä palvelumaksua.
  • Voit tunnistautua opiskelijaksi myös Waltti-kaupan Opintopolku-palvelussa. Tunnistautuminen koskee vain opiskelijan kausilippua. Mene verkkokaupan Tili-osiossa Omat tietoni –kohtaan, sivun alareunassa on Opiskelijainfo sekä pääsy opiskelijatunnistautumiseen ja opintosuorituslinkin hakuun. Joissakin koulutuksissa Opintopolku-palvelun tuottama tieto ei ole saatavilla, tällaisissa tapauksissa opiskelijan on asioitava palvelupisteessä. Arvolipun osalta käy päivittämässä asiakasryhmäsi opiskelijaksi Osviitassa.

  • Opiskelijan kausilippu on saatavissa myös Waltti Mobiilista.
  • Opiskelujen päätyttyä tulee asiakasryhmä käydä muuttamassa aikuiseksi Osviitassa. Vanhentunut asiakasryhmä estää kortin lataamisen.