Kelan opiskelijalippu (koulumatkatukilippu)

Kelan koulumatkatukilipun saamista koskevat yleiset ehdot ja ohjeet toisen asteen opiskelijoille voit lukea Kelan sivuilta.

Waltti-kortille ladattava Kela-opiskelijalippu käy ainoastaan Rovaniemen kaupungin paikallisliikenteen linjoilla 1 – 14. Se ei siten käy kaupungin palvelu-, asiointi- ja työmatkaliikenteen linjoilla eikä yksityisten yrittäjien (markkinaehtoiseen) tai ELY-keskuksen järjestämään liikenteeseen. Jos käytät koulumatkoihin muita kuin Waltti-liikenteen linjoja 1 – 14, niin Kela-koulumatkatukilipuksi kannattaa valita Matkahuollon lipputuote.

Koulumatkatukilippuja ovat 30 vuorokauden kausilippu, jonka matkustusehdot ovat samat kuin normaalisti myytävällä Waltti-kausilipulla, sekä ns. puolen kuun lippu, joka oikeuttaa 14 matkustuspäivään kalenterikuukauden aikana.

Oppilaitos tarkistaa koulumatkatukihakemuksen tiedot ja tekee sähköisen ostotodistuksen WalttiPro-järjestelmään Waltti-lipun ostamista varten. Ostotodistuksessa ilmoitetaan jokaiselle opiskelukuukaudelle, onko oikeus täysimääräiseen vai puolen kuun tukeen.

Jos olet oikeutettu maksuttomaan toisen asteen koulutukseen (laajennettu oppivelvollisuus), saat Kela-tuetun Waltti-lippusi maksutta ostotodistusta vastaan.  Muilla kuin maksuttoman koulutuksen piirissä olevilla omavastuuosuus täysimääräisestä koulumatkatukilipusta on 34 € tai puolen kuun lipusta 21,50 €.

Voit ostaa Waltti-koulumatkatukilippusi verkkokaupasta (kauppa.waltti.fi) tai palvelupiste Osviitasta (Koskikatu 19). Ostaessasi Osviitasta ota mukaasi henkilöllisyystodistus.

Waltti verkkokaupan ohjeet:  

1.       Sinun tulee rekisteröityä/kirjautua Waltti verkkokauppaan

2.       Lisää käyttämäsi matkakortti tiliisi

3.       Korttisi tulee olla henkilökohtainen ja se tulee olla kirjattuna opiskelija  asiakasryhmään. Opiskelija asiakasryhmän tulee olla voimassa oston hetkellä. Mikäli et ole vielä opiskelija, sinun tulee käydä tunnistautumassa opiskelijaksi palvelupiste Osviitassa tai hakemalla opintosuorituslinkki Waltti-kaupan Opintopolku-palvelusta. Mene verkkokaupan Tili-osiossa Omat tietoni –kohtaan, sivun alareunassa on Opiskelijainfo sekä pääsy  opiskelijatunnistautumiseen ja opintosuorituslinkin hakuun.

4.       Sinun tulee tehdä vahvasti tunnistautuminen ensimmäisellä ostokerralla ennen ostojen suorittamista.

5.       Vain etuuden haltija itse voi ostaa tuotteet, toiselle henkilölle ei voi ostaa etuustuotteita. Esimerkiksi vanhempi ei voi ostaa lapselleen etuustuotetta.

KELA toisen asteen koulumatkatuotteet on myönnetty tietylle tuotteelle ja vyöhykevälille. Tarkastathan ostaessasi, että ostovalintasi vastaa sinulle myönnettyä etuutta. Näet käytettäväsi olevat etuudet ”Valitse kauden tiedot” osiossa.

Myös maksuttomaan koulumatkaan oikeutettujen opiskelijoiden tulee ladata matkaoikeus joka kuukausi. Latauksista ei peritä erillistä latauspalvelumaksua. Kela-koulumatkatukilippua ei voi ladata paikallisliikenteen linja-autoissa eikä R-kioskeilla.

Uuden Waltti-kortin korttimaksu Osviitassa on 5 €. Waltti-verkkokaupasta tilattaessa korttimaksua ei peritä, kortin toimitusaika on 7-14 vrk.

Kela-opiskelijalipun lisäksi kortille voi ladata myös arvoa. Alle 17-vuotiaan kannattaa hankkia toinen Waltti-kortti arvolipulla matkustamista varten. Näin hän maksaa arvolippumatkastaan ikänsä mukaisen hinnan. Jos arvo on samalla kortilla Kela-lipun kanssa, myös alle 17-vuotiaan matkasta veloitetaan opiskelijahinta. 

Matkahuollon kortille ladattavan Kela-koulumatkatukilipun voit ostaa ainoastaan Matkahuollosta. 

 

17–24-vuotiaat opiskelijat

17–24-vuotiaat opiskelijat voivat matkustaa nuorten lipulla, ja tälle ikäryhmälle ei ole erillistä opiskelijalippua. Waltti-kortin lisäksi nuoren kausilipun voi ladata myös Waltti Mobiili –sovellukseen. Lisätietoa hinnoista: Liput ja hinnasto.

 

25 vuotta täyttäneet opiskelijat

  • Jos olet 25-vuotias tai sitä vanhempi opiskelija ja täytät myöntämisen edellytyksenä olevat kriteerit, sinulle myydään kausilippu nuorten kausilipun hinnalla. Lisätietoa hinnoista: Liput ja hinnasto.
  • Opiskelijalippuihin ovat oikeutettuja päätoimisesti opiskelevat 25 vuotta täyttäneet henkilöt. Opintojen tulee olla tutkintoon tai ammattiin johtavia tai opiskelun tulee olla valmentavaa tai sellaista työvoimapoliittista koulutusta, johon sisältyy lähiopetusta keskimäärin vähintään 25 tuntia viikossa. Opiskelusta ei tule saada päivärahaa tai palkkaa. Kelan myöntämä opintotuki tai Koulutusrahaston myöntämä aikuiskoulutustuki ei kuitenkaan ole este opiskelijalipun saannille.
  • Voit ostaa lukuvuoden ensimmäisen Waltti-lippusi palvelupiste Osviitasta (Koskikatu 19) tai Waltti-verkkokaupasta. Palvelusetelillä hankittavan Matkahuollon sarjalipun voit ostaa Osviitasta tai Matkahuollosta linja-autoasemalta. Tuo mukanasi täytetty opiskelijalippuhakemus asioinnin sujuvoittamiseksi ja voimassa oleva opiskelijakortti tai oppilaitoksen antama, korkeintaan 2 kuukautta vanha opiskelijatodistus. Alennusoikeus on todistettava vuosittain elo-syyskuun aikana.
  • Opiskelijan Waltti-kortti on aina henkilökohtainen. Lippua ostettaessa sinun on varauduttava todistamaan henkilöllisyytesi. Henkilöllisyyden voit todistaa passilla, ajokortilla tai henkilökortilla.
  • Voit ostaa samalle Waltti-matkakortille sekä kausilipun että arvolipun. Tällöin matka veloitetaan ensisijaisesti kausilipulta. Jos kausilipun sijaan haluat käyttää kortin arvolippua, pyydä kuljettajaa veloittamaan matkan hinta arvolipulta. Opiskelijan arvolipulla tehdystä matkasta peritään nuorten arvolippumatkan hinta.
  • Lisälatauksia voit ostaa Osviitasta, R-kioskeista ja Rovaniemen paikallisliikenteen linja-autoista. Edellä mainituissa paikoissa lisälatauksesta peritään erillinen, kulloinkin voimassa olevan hinnaston mukainen palvelumaksu. Latauksia voi ostaa myös Waltti-kaupasta ja Waltti-lippuautomaatista, joissa lisälatauksesta ei peritä palvelumaksua.
  • Voit tunnistautua opiskelijaksi myös Waltti-kaupan Opintopolku-palvelussa. Tunnistautuminen koskee vain opiskelijan kausilippua. Mene verkkokaupan Tili-osiossa Omat tietoni –kohtaan, sivun alareunassa on Opiskelijainfo sekä pääsy opiskelijatunnistautumiseen ja opintosuorituslinkin hakuun. Joissakin koulutuksissa Opintopolku-palvelun tuottama tieto ei ole saatavilla, tällaisissa tapauksissa opiskelijan on asioitava palvelupisteessä. Arvolipun osalta käy päivittämässä asiakasryhmäsi opiskelijaksi Osviitassa.

  • Opiskelijan kausilippu on saatavissa myös Waltti Mobiilista.
  • Opiskelujen päätyttyä tulee asiakasryhmä käydä muuttamassa aikuiseksi Osviitassa. Vanhentunut asiakasryhmä estää kortin lataamisen.