Usein kysyttyjä kysymyksiä Waltti-kortista


Mikä on Waltti-matkakortti?
Waltti on vyöhykepohjainen matkakortti, joka on käytössä monissa Suomen kaupungeissa, muun muassa Oulussa, Jyväskylässä, Lahdessa ja Joensuussa. Matkakortille voi ladata kausi- ja arvolippuja. Kausilipulla voi matkustaa rajattomasti Rovaniemen paikallisliikenteessä 30 päivän ajan. Arvolipulle voi ladata haluamansa summan rahaa, ja lipulla voi maksaa yksittäisiä matkoja Rovaniemellä ja muissa Waltti-kaupungeissa.
Samalla Waltti-kortilla voi olla sekä kausi- että arvolippu.

Miten voin hankkia Waltti-matkakortin ja ladata sen?
Ensimmäisen matkakortin voi ostaa ja ladata palvelupiste Osviitassa (Koskikatu 19, Koski- ja Rovakadun kulmassa) ja Waltti-verkkokaupassa.  
Matkakorttia voi lisäladata Osviitassa, netissä, Waltti-lippuautomaatilla, R-kioskeissa ja  Rovaniemen paikallisliikenteen busseissa. 

Mitä eroa on kausilipulla ja arvolipulla?
Kausilipulla voi matkustaa 30 vuorokauden ajan rajattomasti Rovaniemen paikallisliikenteen busseissa niillä vyöhykkeillä, joille lippu on ostettu.
Arvolippuun ladataan tietty summa rahaa, joka kuluu sitä mukaa, kun korttia käytetään. Arvolipulla maksettaessa lipun hinta on aina edullisempi kuin bussista ostettu kertalippu. Esimerkiksi aikuisen kertalippu käteisellä ostettuna maksaa 3,60 euroa, kun arvolipulla matkan hinta on 2,90 euroa.
Kausilipun ja arvolipun voi ladata samalle Waltti-kortille. Voit esimerkiksi ostaa kortille 30 päivän kausilipun sisimmälle A-vyöhykkeelle ja ladata sille lisäksi rahaa 20 euroa siltä varalta, että sinun täytyy välillä matkustaa Muurolaan (B-vyöhyke).

Mitä vyöhykkeillä tarkoitetaan? Miten osaan valita oikeat vyöhykkeet?
Waltti-järjestelmässä matkalipun hinta vaihtelee sen mukaan, matkustatko yhdellä vai kahdella vyöhykkeellä.
Rovaniemellä Waltti-liikennettä on vyöhykkeillä A ja B. A-vyöhyke kattaa keskustan lähialueineen. B-vyöhykkeellä liikennöi ainoastaan linja 14 Muurolaan. Jos liikut yhden vyöhykkeen sisällä eli vaikkapa Saarenkylän ja keskustan väliä (A-vyöhyke), lippu on halvempi kuin kahden vyöhykkeen (AB) lippu keskustasta Muurolaan, Hirvaalle tai Rautiosaareen.
Waltti-matkakortti ei toistaiseksi käy maksuvälineenä Rovaniemen muilla alueilla.  
Voit tarkistaa vyöhykerajat kartasta, palvelupiste Osviitasta tai aikatauluvihkosta.


Onko Waltti-kortti aina henkilökohtainen?
Waltti-kortteja on kahdenlaisia: henkilökohtaisia ja haltijakohtaisia.
Henkilökohtaiseen korttiin tallennetaan matkustajan henkilötiedot, kun kortti perustetaan. Korttia voi käyttää ainoastaan se henkilö, jonka nimissä kortti on ostettu. Henkilökohtaisen kortin pystyy sulkemaan, jos kortti katoaa. Tällöin kortin löytäjä ei voi käyttää korttia matkustamiseen, ja käyttämättömät matkat voi siirtää uudelle kortille.
Haltijakohtaista korttia voi käyttää kuka tahansa, jolla kortti on. Haltijakohtainenkin kortti ostetaan ikäryhmän mukaan. 
Haltijakohtaisen matkakortin käyttö vastaa käteisen rahan käyttöä. Haltijakohtaisia matkakortteja ei voi sulkea, eikä niissä olevia lippuja voi siirtää toiselle kortille. Haltijakohtaista korttia ei voi ostaa netistä, vaan se tulee hankkia palvelupiste Osviitasta.

Mitä jos haluan matkustaa kortille ladatun vyöhykkeen ulkopuolelle?
Korttiin ladataan ensimmäisen oston yhteydessä oletusvyöhykkeet. Kausilipulla voi matkustaa ainoastaan sille ennalta ladatulla alueella.
Arvolipulla voi matkustaa sekä ennalta ladatulle vyöhykkeelle että muille vyöhykkeille. Kun vilautat korttia maksulaitteen edessä, kortilta veloitetaan ennalta määritellyn vyöhykkeen mukainen maksu. Jos haluat matkustaa ennalta ladatun vyöhykkeen ulkopuolelle, kerro asiasta etukäteen kuljettajalle. Kuljettaja valitsee tällöin haluamasi vyöhykkeen ja veloittaa arvolipusta oikean summan.
Kun kortilla on samanaikaisesti sekä kausi- että arvolippu, maksulaite käyttää automaattisesti kausilippua. Mikäli haluat käyttää arvolippua, pyydä kuljettajaa valitsemaan sinulle oikea vyöhyke.

Voiko Waltti-kortilla maksaa kaverinkin matkan?
Waltti-kortille ladatulla arvolipulla saa maksaa toisen samaan tai alempaan ikäryhmään kuuluvan henkilön matkan. Tällöin alemman ikäryhmän matkustajilta peritään ylemmän ikäryhmän mukainen maksu. Esimerkiksi aikuinen ei voi matkustaa lapselle ostetulla kortilla, mutta lapsi voi matkustaa aikuisen kortilla, jolloin lapsen matkasta veloitetaan kortilta aikuisen lipun hinta. Opiskelijan arvolipulla maksetusta toisen henkilön matkasta peritään aina aikuisen lippuhinta. Samoin jos yli 65-vuotias maksaa arvolipullaan matkakumppaninsa matkan, peritään kumppanin matkasta kellonajasta riippumatta aina aikuisen matkan hinta.
Jos maksat toisen henkilön matkan, kerro kuljettajalle, monenko henkilön matkan maksat ja käytä korttia lukijassa kahdesti (tai useammin, jos maksat useamman henkilön matkan).
Jos matkaan sisältyy vaihto, riittää, kun käytät korttia toisen bussin lukijalaitteessa kerran.

Kelpaavatko Matkahuollon liput?

Matkahuollon Reitit ja Liput –mobiilisovelluksella hankittavat valtakunnalliset sarjaliput ja Rovaniemi 44 matkan sarjalippu kelpaavat Rovaniemen paikallisliikenteessä.  Matkahuollon Rovaniemi 44 matkan sarjalippu on voimassa 60 päivää. Tarkempia tietoja Matkahuollon sarjalipuista nettisivuilta matkahuolto.fi.