Ajankohtaista

Ilmaiset bussikyydit moninkertaistivat viikonlopun matkustajamäärät Rovaniemellä

11.9.2018 11:07

Rovaniemen kaupungin 8–9.9. tarjoamat ilmaiset bussimatkat houkuttelivat moninkertaisen määrän matkustajia paikallisbusseihin. Rovaniemen kaupunki on tyytyväinen, että asukkaat lähtivät innolla tutustumaan paikallisliikenteeseen. 

Matkustajia tilastoitiin viikonlopun ajalta noin 3,5-kertainen määrä normaaliviikonloppuun verrrattuna, mutta todellinen määrä on ollut suurempi. Esimerkiksi linja 5:lla matkustajia oli niin paljon, että kaikkia ei saatu kirjattua tilastoihin.

Toisella vilkkaalla runkolinjalla, linja 4:lla, matkustajia kirjattiin viisinkertainen määrä normaaliin verrattuna. Kuljettajat pyrkivät merkitsemään jokaisen matkustajan ylös rahastuslaitteellaan, ja pahimpina ruuhkahuippuina kaikkia matkustajia ei saatu ylös.

Runsaista matkustajamääristä huolimatta linjat pysyivät pääosin aikataulussaan lukuunottamatta linjaa 5. Myöhästymiset johtuvat moninkertaisista matkustajamääristä, mikä vaikeutti aikataulussa pysymistä. Päivän edetessä myöhästymiset kertaantuivat, ja kello 16–17 linja 5 oli reilusti aikataulusta jäljessä.

Linja 5:n suosio yllätti Rovaniemen kaupungin.

“Korkalovaarasta tulevat asiakkaat halusivat käyttää linjaa 5, vaikka käytössä olisi myös ollut linja 4. Jos olisimme tienneet tämän, olisimme laittaneet linjalle 5 yhden lisäauton vaikkapa aikavälille 11–16”, sanoo liikenneinsinööri Hannu Kumpula.

Myös hyvä sää ja kaupungin lukuisat tapahtumat, muun muassa Kansainväliset Suurmarkkinat, lisäsivät matkustajamääriä, hän sanoo.

Kumpula pahoittelee viivästyksiä ja sanoo, että seuraavalla kerralla kaupunki osaa varautua ilmaismatkojen suosioon paremmin.

“Tämä oli ensimmäinen kerta, kun tarjosimme ilmaiset bussimatkat, ja ensi kerralla olemme viisaampia. Olemme jatkossakin valmiita vastaavaan kampanjaan. Ilmaisesta joukkoliikenteestä voisi tulla vaikka jokasyksyinen Rovaniemi-viikon perinne”, Hannu Kumpula sanoo.